Home » Travelling » Cele mai spectaculoase stadioane ale Europei

Cele mai spectaculoase stadioane ale Europei

Publicat: 10.02.2009
Legile nescrise ale turismului spun ca exista o categorie de “pelerini” pentru fiecare tip de obiectiv: exista turisti pentru muzee, turisti pentru cafenele, turisti pentru arhitectura si desigur… turiste pentru cumparaturi. Din toata aceasta “fauna” se mai remarca una: turistii stadioanelor. Monumente de arhitectura moderna, arenele sportive ale Europei au intrat intr-o lupta acerba pentru frumusete si grandoare. Desi majoritatea sunt prevazute pentru a gazdui o paleta larga de evenimente sportive si culturale, in fapt, stadioanele sunt o ofranda adusa sportului-rege: fotbalul. Cele cinci stadioane prezentate sunt doar cateva dintre minunile sportive ale Europei, pe care va recomandam sa le bifati in periplurile viitoare.

Camp Nou, Spania

Stadionul Camp Nou (camp, teren nou, in dialectul catalan) a fost inaugurat in 1957, fiind cunoscut la vremea respectiva sub numele de “Stadionul FC Barcelona”. In 2001 a adoptat denumirea actuala, adica numele popular pe care l-a primit inca de la inaugurare.

Cu o capacitate de 98 847 de spectatori, devine stadionul cu cea mai mare capacitate din Europa si al 11-lea in topul celor mai mari stadioane ale lumii. A fost construit in timpul mandatului presedintelui FC Barcelona, Francesc Miro-Sans, care a sustinut acest proiect, impulsionat de capacitatea redusa a vechiului stadion Campo de Les Corts, dar si de vechea rivalitate dintre FC Barcelona si Real Madrid, care tocmai isi ridicase un nou stadion, actualul Santiago Bernabeu. Constructia, care a inceput cu un buget de 67 milioane a costat, in final, 288 de milioane de pesetas, in mare parte din cauza problemelor pe care le-a pus fundatia. A fost inagurat in data de 24 septembrie 1957, devenind cel mai mare stadion al Europei. In anul 2007, oficialii clubului FC Barcelona au anuntat ca noi lucrari de renovare si marire ale stadionului vor incepe in 2009. Acestea vor fi conduse de arhitectul Norman Foster, cel care s-a ocupat si de stadionul Wembley si de Millenium Bridge din Londra. Proiectul prevede marirea numarului de locuri de la 98 000 la 104 000 si sporirea numarului de loje, pentru a caror constructie a fost alocata o suma initiala de 250 milioane de euro. Finalizarea lucrarilor este programata pentru 2011, insa in acest timp stadionul va putea gazdui in continuare meciuri.

Pe langa partidele de fotbal, Camp Nou a gazduit si concerte muzicale de amploare, printre care: Pink Floyd, Michael Jackson, U2, Bruce Springsteen, Frank Sinatra, Julio Iglesias, Sting, Bruce Springsteen sau Peter Gabriel. Chiar si Papa Ioan Paul al II-lea a organizat pe Camp Nou, in data de 17 noiembrie 1982, o intrunire a credinciosilor catolici la care au participat peste 120.000 de oameni.

Localizare

  • Stadionul se afla in vestul Barcelonei, in districtul Les Corts, situat in apropierea bulevardului Diagonal, o artera principala a Barcelonei. Aici se poate ajunge cu autobuzele 7, 15, 43, 67, 68, 74, 75, L12, L50, L60, L62 sau cu metroul, linia 3 sau linia 5, in functie de directie.

Facts

  • Prima partida care s-a jucat a fost un amical intre FC Barcelona si Legia Warszawa, din Polonia, care s-a terminat cu scorul de 4 la 2 pentru gazde. Primul gol al paridei si primul gol din istoria Camp Nou a fost inscris de jucatorul Eulogio Martinez;
  • Prima partida oficiala a avut loc in data de 6 octombrie 1957 si s-a jucat intre FC Barcelona si Real Jaen, in cadrul Ligii Spaniole de Fotbal. Rezultatul a fost de 6 la 1 pentru gazde;
  • In sezonul 2007-2008, jucatorii echipei FC Barcelona au purtat pe langa logo-ul echipei si o emblema care sarbatorea aniversarea de 50 de ani a stadionului.

Wembley, Anglia

Al doilea stadion ca marime din Europa, Wembley, este situat in cartierul Brent din nord vestul Londrei. Este detinut de The Football Association si a fost proiectat in vederea desfasurarii meciurilor echipei natioanale de fotbal a Angliei, dar si a finalelor campionatelor sportive interne, care depasesc sfera fotbalului.

Datorita marimii sale este ideal pentru desfasurarea concertelor de mare amploare. Numai in cursul anului trecut, melomanii au avut ocazia de a-i asculta aici pe Madona, Foo Fighters, Muse (vezi video), Metallica sau George Michael. Cu o capacitate de 90 000 de locuri, stadionul se claseaza pe locul secund in topul celor mai mari stadioane ale Europei, insa recupereaza in alt aspect, fiind cel mai mare stadion din lume care are toate scaunele acoperite. Imediat dupa relansarea sa, a primit denumirea de “Noul stadion Wembley”, pentru a se face o distinctie clara fata de constructia originala. Un alt record “personal” este faptul ca Wembley este cel mai scump stadion construit vreodata, ridicarea sa ajungand pana la 798 milioane de lire sterline.

Actuala constructie nu face decat sa continue o traditie deja glorioasa. Stadionul original a fost unul dintre cele mai faimoase si mai populare din lume, apartinand echipei nationale a Angliei, care l-a supranumit “Casa fotbalului”. A gazduit un numar record de cinci finale ale Cupei Europene (in prezent UEFA Champions League) si a fost unul dintre cele 17 stadioane care au gazduit finala FIFA World Cup. In 2003, constructia originala a fost demolata, doar pentru a renaste, precum pasarea Phoenix, 4 ani mai tarziu. Deschiderea noii “Case a fotbalului” a avut loc in data de 9 martie 2007, iar de atunci este una dintre gazdele preferate in ceea ce priveste competitiile sportive, dar si a concertelor muzicale care se desfasoara in Anglia. Stadionul a fost echipat si cu un sistem special care permite desfasurarea evenimentelor din atletism, insa utilizarea acestei platforme i-ar micsora capacitatea cu 60 000 de locuri. Pana in prezent, nu a avut loc nici un eveniment atletic, si nici nu exista vreo programare in acest sens.

Localizare

  • Stadionul este legat de Wembley Park Station, care face parte din reteaua London Underground, prin Olympic Way, si de Wembley Central prin White Horse Bridge. Are acces si la calea ferata, prin statia Wembley Stadium care duce catre London Marylebone si Birmingham.

Facts

  • Primul meci pe stadion s-a jucat in spatele usilor inchise, intre Multiplex si personalul stadionului Wembley.
  • Primul amical a fost intre Geoff Thomas Foundation Charity XI si Wembley Sponsors Allstars, in data de 17 martie 2007. Geoff Thomas Foundation Charity XI a castigat meciul cu scorul de 2 la 0, iar prima persoana care a inscris a fost Mark Bright.
  • Primul meci oficial a fost intre Anglia si Italia, partida incheiata la egalitate. Biletele pentru acest meci s-au vandut in timp record.

Allianz Arena, Germania

Construit in nordul orasului Munchen din Germania, stadionul de fotbal Allianz Arena reprezinta o curiozitate in sine datorita designului modern, care nu aduce un plus numai prin forma, dar si prin sistemul inovator de iluminare a fatadei.

Doua dintre cluburile profesioniste de fotbal, FC Bayern Munchen si TSV 1860 Munchen, isi gazduiesc pe acest teren meciurile, inca de la inceputul sezonului 2005/2006. Prestator de servicii financiare la scara mondiala, Allianz, a cumparat drepturile asupra numelui pentru primii 30 de ani, desi in timpul Cupei Mondiale din 2006 a fost cunoscut sub numele de FIFA World Cup Stadium Munich. Costurile constructiei s-au ridicat la 340 milioane de euro, iar in 2006 a fost obtinuta aprobarea necesara pentru a mari numarul de locuri de la 66 000 la 69 901 spectatori. Capacitatea totala include si 2 000 de locuri business, 400 pentru presa, 106 loje de lux si locuri speciale pentru persoanele cu handicap locomotor.

Desi stadionul poate gazdui in prezent 69 901, regulamentul UEFA prevede ca pentru Champions League, capacitatea maxima sa ramana la 66 000 de locuri. Allianz Arena include si centre de ingrijire, 550 de toalete, 190 de monitoare si doua magazine pentru fani, FC Bayern München Megastore si TSV 1860 München Allianz Arena Megastore. Pentru ca stadionul este impartit de 2 echipe, a fost prevazut cu patru vestiare, doua pentru fiecare formatie gazda si doua pentru oponentele lor.

Localizare

  • Stadionul se afla in zona nordica a Munchen-ului, in cartierul Schwabing. In apropiere se afla statia Frottmaning U-Bahn.

Facts

  • Alliantz Arena este primul stadion din lume a carui fatada isi poate schimba culorile;
  • Parcarea stadionului este cea mai mare din Europa, cu 9 800 de locuri. Pe langa acestea, alte 350 de locuri sunt rezervate autobuzelor, iar 130 sunt destinate persoanelor cu handicap locomotor.

Ataturk, Turcia

Stadionul Olimpic Ataturk este una dintre mandriile nationale a turcilor. Ridicarea lui a inceput in 1999 si s-a terminat in 2002, iar costurile totale s-au ridicat la aproximativ 135 milioane de dolari.

Capacitatea oficiala este de 75 145 de locuri, insa stadionul poate primi pana la 81 000 de oameni. Dintre acestea, 669 de locuri sunt rezervate pentru presa si 335 pentru protocol. Insa constructorii lui nu s-au oprit la a proiecta un simplu stadion. Amplasamentul are in dotare 6 lifturi, 558 de toalete, camere de prim ajutor si chiar un mic spital, 98 de detectoare de metal, 38 de camere de securitate, camere VIP, teren de antrenament, amfiteatre, sali de conferinta si zone speciale rezervate politiei si pompierilor. Stadionul Olimpic Ataturk gazduieste atat meciurile echipei nationale, cat si alte evenimente sportive oficiale, printre care si curse de atletism. In mai 2005, stadionul a gazduit finala Champions League, care s-a dat intre Milan si Liverpool.

Localizare

  • Stadionul Ataturk se afla la aproximativ 30 de kilometri de centrul Istanbulului, in districtul Ikitelli.

Facts

  • Constructia poarta numele unuia dintre cei mai mari conducatori si reformatori turci, Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul primei republici si implicit, primul presedinte al Turciei moderne;
  • Meciul de deschidere s-a tinut intre Galatasaray SK – Olympiacos CFP si detine recordul de prezenta pe stadion: 79 414 spectatori.

Arena Romana, Romania

Desi echipa nationala de fotbal a Romaniei nu este chiar o necunoscuta in campionatele europene si mondiale, tara noastra nu are pana in acest moment un stadion care sa se ridice la standarde europene.

Lucrurile au luat o noua turnura in anul 2007, cand s-a hotarat demolarea vechiului stadion national 23 August, devenit apoi Lia Manoliu, ridicat in 1953, care a trecut de sub administrarea Autoritatii Nationale a Sportului in domeniul public al municipiului Bucuresti. 100 de milioane de euro au fost alocate pentru refacerea stadionului, care va purta numele de Arena Romana, dar se estimeaza ca intrega constructie va ajunge la peste 150 de mil. Firma de arhitectura Berger Devine Yaeger, care se ocupa de partea de proiectare, are in portofoliu stadionul Wembley din Marea Britanie, cel mai mare stadion cu toate locurile acoperite din Europa. Arena Romana se vrea un stadion de „business”, unde se vor putea organiza, pe langa competitiile sportive, concerte si spectacole de opera. Stadionul in sine va avea o capacitate de circa 50 000 de locuri, insa este prevazuta si constructia unui stadion de atletism, cu 15 000 de locuri, in imediata vecinatate. Pe langa locurile standard, Arena Romana va avea 51 de loje, fiecare cu o capacitate de 30 pana la 120 de persoane, care vor fi inchiriate companiilor, iar in jur vor fi construite restaurante si baruri. In momentul demararii proiectului, telul declarat al autoritatilor era ca UEFA sa voteze Bucurestiul pentru gazduirea unei finale Champions League. In acest caz, banii din investitie ar fi fost recuperati foarte repede, insa marea castigatoare a fost Turcia. In final, nici Romania nu a ramas pe afara, deoarece tara noastra va gazdui finala UEFA Europa League (noul format al Cupei UEFA), ediţia 2011-2012. Data finalizarii constructiei a fost stabilita pentru 2011.

Localizare

  • Stadionul Arena Romana se ridica pe locul fostului Stadion National Lia Manoliu, in Bucuresti, bulevardul Basarabia.

Facts

  • capacitate: 49 864 spectatori;
  • restaurant: 1 000 persoane;
  • loje:1.860 persoane;
  • 85% din spectatori vor beneficia de tribuna acoperita;
  • 35 558 metri patrati va fi suprafata acoperita a tribunelor;
  • suprafata totala construita a stadionului va fi de 107 260 metri patrati;
  • 6 500 de locuri de parcare;
  • ultimul concert sustinut pe vechiul stadion este cel al formatiei britanice The Rolling Stones, la care au participat peste 50 000 de spectatori;
  • ultimul meci de fotbal disputat a fost cel dintre Romania si Albania, scor 6-1, din preliminariile Campionatului European 2008, la care Romania s-a calificat;
  • 71 000 de oameni au participat pe Stadionul National la cel mai mare eveniment muzical de dupa Revolutie (si probabil din intreaga istorie a Romaniei), concertul lui Michael Jackson Dangerous Tour din 1992.

CITESTE SI

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Puțin peste jumătate dintre americani se opun sprijinului militar pentru Ucraina
Puțin peste jumătate dintre americani se opun sprijinului militar pentru Ucraina
Rezoluție pentru rachete de croazieră pentru Ucraina, adoptată de NATO
Rezoluție pentru rachete de croazieră pentru Ucraina, adoptată de NATO
Aron Pumnul, profesorul care i-a marcat tinereţea lui Mihai Eminescu. A fost urmărit de autorităţile maghiare
Aron Pumnul, profesorul care i-a marcat tinereţea lui Mihai Eminescu. A fost urmărit de autorităţile maghiare
SUA anunță una dintre cele mai mari investiții în producția internă de cipuri
SUA anunță una dintre cele mai mari investiții în producția internă de cipuri
Satul lui Moș Crăciun „tânjește” după zăpadă! „Vedem că schimbările climatice sunt reale”
Satul lui Moș Crăciun „tânjește” după zăpadă! „Vedem că schimbările climatice sunt reale”
Cel mai bătrân bărbat din lume, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit
Cel mai bătrân bărbat din lume, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit
Elton John nu mai vede „cu ochiul drept de patru luni” și nici stângul nu este prea „grozav”
Elton John nu mai vede „cu ochiul drept de patru luni” și nici stângul nu este prea „grozav”
Răcirea misterioasă a planetei Uranus, în sfârșit explicată! Ce se întâmplă cu gigantul de gheață?
Răcirea misterioasă a planetei Uranus, în sfârșit explicată! Ce se întâmplă cu gigantul de gheață?
Oamenii de știință de la NASA au găsit tunelurile unui „oraș secret” sub gheața din Groenlanda
Oamenii de știință de la NASA au găsit tunelurile unui „oraș secret” sub gheața din Groenlanda
O explozie misterioasă de culoare la animale a durat 100 de milioane de ani
O explozie misterioasă de culoare la animale a durat 100 de milioane de ani
Anul în care Londra a fost terorizată de „un tsunami de bere”
Anul în care Londra a fost terorizată de „un tsunami de bere”
Mostrele extrase de pe asteroidul Ryugu, contaminate la scurt timp după ce au ajuns pe Pământ
Mostrele extrase de pe asteroidul Ryugu, contaminate la scurt timp după ce au ajuns pe Pământ
Cum depășim singurătatea în era mediului online?
Cum depășim singurătatea în era mediului online?
Mit sau adevăr: De ce nu este bine să pupăm bebelușii?
Mit sau adevăr: De ce nu este bine să pupăm bebelușii?
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?
(P) Care sunt tipurile de dureri de cap și cum scăpăm de ele
(P) Care sunt tipurile de dureri de cap și cum scăpăm de ele
Japonia a lansat proiectul de fuziune FAST pentru energie fără limite până în 2030
Japonia a lansat proiectul de fuziune FAST pentru energie fără limite până în 2030
Zeci de balene eșuate pe o plajă din Noua Zeelandă, salvate de localnici și autorități
Zeci de balene eșuate pe o plajă din Noua Zeelandă, salvate de localnici și autorități